Deze zomer is volkomen onverwachts onze blokfluitdocent Kees Hoek overleden. Kees heeft onze muziekschool in 1998 mede opgericht en vanaf die tijd binnen Noordakkoord lesgegeven. Als docent blokfluit heeft hij zijn leerlingen geïnspireerd door zijn passie en deskundigheid op het gebied van oude muziek. Hij werd daarnaast enorm gewaardeerd door zijn bevlogen en kundige manier van lesgeven. Wij zullen Kees erg missen en zijn hem dankbaar voor wat hij voor Noordakkoord en zijn leerlingen heeft betekend.

Wij hebben momenteel nog geen nieuwe docent(e) blokfluit binnen Noordakkoord. We bezinnen ons op een vervolg.

Klaar met de kou?

Kom dan genieten van de hartverwarmende muzikale klanken op het lenteconcert door leerlingen van muziekschool Noordakkoord

Datum: zaterdag 7 april
Tijd: 16.00 uur
Locatie: De Blauwe Schuit  Warfstraat 1, Winsum

U kunt kijken en luisteren naar een optreden van het Noordernoten orkest, de klarinetgroep, de vioolgroep, een piano- en saxofoonduo, een cello- en vioolduo, fluit en drums. De toegang is gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

 

Deze maand staat de piano centraal bij Noordakkoord.

Iedereen weet wel hoe een piano eruit ziet, maar…..

Weet je de volgende dingen over de piano ook?

De piano is tussen 1698 en 1709 door Bartolomeo Cristofori in Florence uitgevonden en heette toen pianoforte, fortepiano of hammerklavier. Cristofori was een bekende klavecimbel bouwer. Een klavecimbel lijkt op een piano, maar klinkt heel anders. De snaren worden getokkeld met een pennetje (vroeger was dat het harde stukje van een ganzenveer) De verandering van klavecimbel naar pianoforte was enorm. Er ontstond een compleet nieuw instrument met een totaal andere klank. In het begin werden de hamertjes nog met hard leer omspannen. Later werd dat vervangen door het zachtere, samengeperste vilten hamertje, wat grote invloed had op de klank. Die werd zoals we hem vandaag kennen: zangerig en warm. De piano is een toets-, slag- en snaarinstrument in één!

De beroemdste en duurste piano’s in de wereld zijn de Steinway vleugels. De bouwer, Heinrich Engelhart Steinweg, verhuisde in 1851 met zijn zoons vanuit Duitsland naar Amerika en veranderde zijn handelsnaam in ‘Steinway & Sons’. In bijna alle grote concertzalen staan Steinway vleugels. Pianisten zijn kritisch en terecht!  Omdat ze nooit op hun eigen instrument kunnen optreden en  toch een topprestatie moeten leveren, willen ze er zeker van zijn dat het instrument van topkwaliteit is en lijkt op het instrument waaraan ze gewend zijn.

Het duurt een jaar om een Steinway vleugel te bouwen en hij bestaat uit wel 12.000 onderdelen! Met 88 toetsen en 220 snaren wordt de piano wel de koning der instrumenten genoemd. Hij kan namelijk van alle instrumenten het laagst en tegelijk het hoogst spelen. Het bereik van een piano is meer dan 7 oktaven.

Je kunt ook met meer mensen tegelijk op de piano spelen. Dat is meestal big fun!

Bij Noordakkoord kun je piano leren spelen bij Debora Prins en Paulien Seinen.

Wist je dat je al met 5 jaar kunt beginnen? Ook als je ouder bent kun je trouwens je hart ophalen. Soms zijn mensen al 80 jaar als ze nog beginnen met pianoles. Doordat het een instrument is met zoveel mogelijkheden, is het geschikt voor alle leeftijden.

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden? 

November is een drukke maand voor de pianisten. Diverse leerlingen doen mee aan het Haydn Muziekfestival en daarnaast wordt er veel geoefend en voorgespeeld. Op onderstaande data ben je welkom om een kijkje te nemen en de pianisten in actie te zien.

  • 12 november om 12.00 uur in Huize Stol Vennema, Emmastraat 9, Baflo.
    De jongste leerlingen van Debora Prins zijn tussen de 5 en 11 jaar en geven een concertje van ongeveer 45 min.
  • 18 en 19 november Haydn Muziekfestival in het prins Claus Conservatorium in Groningen.
    Drie leerlingen van Debora spelen op zondag 19 november om 11.35 en om 13.35 uur. http://www.haydnmuziekfestival.nl 
  • 24 november om 19.00 uur in Huize Stol Vennema, Emmastraat 9, Baflo.
    Basisschoolleerlingen van Paulien Seinen spelen voor familie en vrienden.
  • 26 november om 14.00 uur finale van het Haydn Muziekfestival in de Oosterpoort in Groningen

Een voorspeelmiddag in het mooie kerkje van Wehe- Den Hoorn. Daar kwamen vorige zaterdag veel mensen naar luisteren, en wat viel er een hoop te genieten! Na een vooruitblik op de lente door spreekstalmeester Huib Batenburg werd het spits afgebeten door een gaaf spelend gitaarduo, gevolgd door de fluitjuf met haar jongste leerling, en dat was adembenemend spannend. Het Noorder Noten Orkest speelde een aantal fraaie arrangementen compleet met zang- en klapwerk. Het programma werd vervolgd met een kranige solo-violist, een gitaarduo compleet met “candlelight-gedicht” en een mooi helder spelend fluitduo. Hierna was de beurt aan het vioolensemble met een paar vrolijke Suzuki-liedjes, een bekwaam pianistenpaar speelde virtuoos twee deeltjes ui Saint-Saëns’ Carnaval des animaux en de middag werd op uitbundige wijze besloten door het soepel spelende klarinet ensemble.
Alle muzikante kregen op het podium een bloem en een ovationeel applaus van het enthousiaste publiek.
Op 24 juni om 16.00 uur komen ze weer terug met een geheel nieuw programma.
Komt dan allen luisteren!

Zowel fysiek als op het gebied van eigen ontwikkeling zitten de docenten van Noordakkoord niet stil.
Zo is pianodocente Paulien Seinen dit najaar begonnen met de scholingscursus voor RGM Practitioner. RGM staat voor Ronnie Gardiner Methode en is een super uitdagende en vrolijke oefenmethode die met behulp van muziek en ritme de beide hersenhelften activeert. Kortom, door samen (in een groepje) gestructureerde oefeningen op muziek te doen, worden zowel lichaam als brein in beweging gezet!
De methode is ontwikkeld door de Amerikaanse jazz-drummer Ronnie Gardiner en is breed inzetbaar. Zowel kinderen met dyslexie of concentratieproblemen als volwassenen met bijvoorbeeld hersenletsel kunnen hier baat bij hebben. Ook is het heel geschikt om, als mensen ouder worden, de hersens fit en jong te houden. ‘Healthy aging’ voor het brein dus!
Alle oefeningen worden gedaan op muziek die aansluit bij de doelgroep.
Voorlopig is Paulien nog druk bezig zelf te oefenen en zich de methode eigen te maken. Mensen die willen mee oefenen zijn van harte welkom!
Zodra de vervolgcursus is afgerond, kan RGM in het Noordakkoord aanbod worden opgenomen.
Behalve braintraining voor jong en oud is de methode ook superleuk om te doen. Lekker bewegen op muziek, plezier maken en ondertussen je hersens trainen!

Voor meer inhoudelijke informatie kunt u terecht op de landelijke website: http://www.rgm-nederland.nl

Op 5 juni organiseren we de jaarlijkse teamdag voor docenten en medewerkers van Noordakkoord. Altijd weer inspirerend om een dag samen te zijn.
Dit keer in de boerderij van Barbara en Kees te Warfhuizen.