De informatie op deze website zal na 1 januari niet meer worden bijgewerkt en is dus niet actueel. De website van het nieuwe Cultuurcentrum Hogeland vind u hier

De piano is een slag-, toets- en snaarinstrument waar je ontzettend veel mee kunt. Naast het solistisch bespelen, waarbij je in je eentje een heel orkest kunt laten klinken, is de piano ook heel geschikt als begeleidingsinstrument. Er zijn hoge en lage, oude en nieuwe piano's en grote en kleine vleugels te koop of te huur. Een goede piano of vleugel is zeker geen goedkoop instrument. Voor vragen over de aanschaf van een piano kun je terecht bij de docenten.

Je kunt piano leren spelen vanaf ongeveer 5 jaar, dit is afhankelijk van het kind en zijn/haar situatie. De lessen worden individueel gegeven, zodat je op je eigen niveau en in je eigen tempo werkt. De lessen worden gegeven door Paulien Seinen en Henk-Doeke Odinga, zij hebben ieder hun eigen specialisatie, zie ook de tekst bij de docenten, en hebben wekelijks overleg.

Binnen Noordakkoord bestaat de mogelijkheid om als pianist andere instrumentalisten te begeleiden. Ook kun je meespelen in het orkest of met de popband.
Regelmatig wordt er een concert georganiseerd waar afhankelijk van de ruimte en het doel, alle pianisten of juist een selecte groep aan deel mag nemen.

mobiel: 06-44363488
mail: Paulien Seinen

Op mijn zesde begon ik met blokfluitles en algemene muzikale vorming. Daarna mocht ik op orgelles. Ik vond muziek heerlijk en genoot erg van het ontdekken van verschillende instrumenten. Tot mijn zestiende speelde ik naast orgel en blokfluit ook klarinet, hobo en dwarsfluit. Ik heb op deze verschillende instrumenten véél samengespeeld in allerlei ensembles en orkestjes. Thuis vond men orgel het belangrijkst en om mijn techniek te verbeteren, kreeg ik er pianoles bij. Al gauw bleef de piano alleen over, eindelijk had ik mijn instrument gevonden! Na een periode van intensief studeren ging ik op mijn achttiende naar het conservatorium in Groningen. Daar studeerde ik zeven jaar bij Robert van Deinse. In 1985 behaalde ik mijn lesbevoegdheid en ben ik met een lespraktijk in Kloosterburen begonnen. Nadat ik in 1987 afstudeerde, heb ik nog twee jaar de opleiding voor pianotechniek en stemmen gedaan. Maar lesgeven bleef ik het leukst vinden.

Na al die jaren is pianoles geven voor mij nog steeds één van de boeiendste dingen. Het omgaan met de kinderen en het uitdiepen van ieders persoonlijke mogelijkheden blijft vragen om groei, inzicht en creativiteit. Geen kind is gelijk en de lessen pas ik hierop dan ook zoveel mogelijk aan. Strevend naar een optimale techniek, kies ik boeken en materialen die de leerling helpen zijn of haar mogelijkheden zo goed mogelijk te ontwikkelen. Daarbij sluit ik zoveel mogelijk aan bij de wensen en voorkeuren van de leerling. Mijn leerlingen spelen een breed repertoir van klassiek tot popliedjes.
In de loop der jaren heb ik mij naast het geven van de gewone lessen verdiept in het lesgeven aan kinderen met een ontwikkelingsstoornis. Daarbij liep ik aan tegen het feit dat de normale lesliteratuur niet altijd geschikt was. Daarom ben ik mij de laatste jaren meer en meer gaan toeleggen op het arrangeren van stukken en het op maat maken van lesmateriaal. Dat alle leerlingen hiervan mee profiteren is gebleken!
Door deze aanpak zijn er dus ook brede mogelijkheden voor kinderen die ‘anders’ zijn.

Naast lessen aan kinderen geef ik ook lessen aan volwassenen. Het is fijn om te zien hoe sommige mensen een lang gekoesterde wens eindelijk in vervulling laten gaan. Piano spelen kan ook nog als je jezelf eigenlijk al ‘oud’ vindt. Gewoon ontspannen en voor je eigen plezier met de piano bezig zijn of een fantastische manier om je ‘brains’ te trainen!

Eén van de rijkste facetten van Noordakkoord is de mogelijkheid tot samenspelen. Dit stimuleer ik bij mijn leerlingen omdat ik uit eigen ervaring weet hoe leuk het is en hoeveel je ervan leert.