De informatie op deze website zal na 1 januari niet meer worden bijgewerkt en is dus niet actueel. De website van het nieuwe Cultuurcentrum Hogeland vind u hier

De saxofoon is een prachtig instrument dat muzikaal breed inzetbaar is. In Harmonie en fanfareorkesten, het symfonieorkest en natuurlijk in de popmuziek! Van oorsprong is de saxofoon echter een klassiek instrument! Immers, Adolf Sax, de uitvinder van de saxofoon (1841), wilde een klassiek instrument bouwen dat ‘de kracht van het koper paarde aan de flexibilteit van het hout!’ Daarin is hij zeker geslaagd, al duurde het even voordat de saxofoon in de professionele muziek geaccepteerd werd.

Het instrument bleef in de symfonische wereld lang een wat vreemde eend in de bijt en werd maar mondjesmaat ingezet. De saxofoon werd pas goed bekend toen de Jazz haar intrede deed!

De Harmonie- en Fanfareorkesten hebben de saxofoon daarentegen meteen omarmt. Adolf Sax was immers niet alleen de schepper van de saxofoon, maar ook van de saxhoorns! (Dat zijn de huidige bugels, baritons en tuba’s!) Zodoende maakt de saxofoon nog steeds deel uit van de standaard bezetting van de verschillende blaasorkesten.

Vandaag aan de dag wordt de saxofoon volledig ingezet, ook in de klassieke wereld, getuige bijvoorbeeld van de prachtige saxofoon ensembles als het Aurelia, Berlage of Amstel saxofoonkwartet. Zie hieronder voor enkele voorbeelden:

tel: 06-53340235
mail: Ivar Römer
website: www.klarinetschool-indigo.nl

 

Na mijn klassieke opleiding als klarinettist en dirigent op het Prins Claus Conservatorium in Groningen, zocht ik een tegenpool in de lichte muziek. De saxofoon leek mij daar een bij uitstek geschikt instrument voor. Ik behaalde mijn staatsexamen en werd klarinet en saxofoondocent bij muziekschool Hunsingo in Bedum.

Het improviseren leerde ik vooral tijdens de vele sessies apenkooi in de vrienden improvisatiegroep Delerium Tremens. We ontdekten allerlei stijlen en mogelijkheden, maar pinden ons niet vast op een bepaalde stijl.

Door mijn ervaring als dirigent ontwikkelde ik een goede kijk op wat nodig is voor het meer klassieke spel in een de Harmonie fanfare wereld. Daar ligt de nadruk minder op het improviseren en je te soleren, maar ligt het accent vooral op het samenspel, en het ontwikkelen van een klassieke toon, articulatie, ritmiek en muzikaliteit.

Vanuit dit palet aan ervaringen deel ik graag mijn kennis met de saxofoon leerlingen!